Emzik Nasıl Bıraktırılır?

Emzik bebeklerimizin hayatlarında büyük önem taşır. Bebekler emziğe alışınca onları adeta en yakın arkadaşları gibi görürler. Ağızlarından çıkarsalar bile ellerinde tutarlar ya da boyunlarına asarlar. Aralarında bir bağ olduğuna eminiz.
Bebeklerde emzik kullanımı elbette oldukça yararlıdır. Özellikle de anne için tam bir kurtarıcı görevi görebilir.
Bazı anneler emzik kullanmayı tercih etmeyebilir ancak çoğu anne, bebeğinin yaşına uygun emzik türleri & çeşitleri kullanmayı tercih eder. Ee hal böyle olunca bu alışkanlıktan bebeği uzaklaştırmak da hayli zorlaşıyor.
Eğer bebeğiniz artık emziksiz uyumuyorsa damaklı emzik kullanabilirsiniz ancak bebeğiniz uykuya dalar dalmaz emziği ağzından almalısınız. Anneler bu gibi konularda o kadar zorluk yaşıyor ki; İş emzik bıraktırma duası araştırmaya kadar gidiyor… Bizler de sizler için emzik bıraktıktan sonra uyku sorunu, emzik ne zaman bırakılmalı gibi konuları araştırıp birtakım bilgiler edindik. Dilerseniz yazımıza geçebiliriz.
Emzik Ne Zaman Bırakılmalı?
Doktorlar en fazla 2 yaşına kadar emzik kullanımının uygun olduğunu söylüyor. 2 yaşından sonra emzik kullanmaya devam eden bebeklerin ileride kalıcı damak ve diş problemleri yaşayabileceği belirtiliyor.
Ayrıca 2 yaşından sonra da emzik kullanımına devam eden bebekler, konuşma çağına geldiklerinde bile ağzında sürekli emzik ihtiyacı hissettiği için konuşmamayı tercih edebiliyor.
Bu da onu yaşıtlarından geride tutuyor ve ileride büyük psikolojik problemlere yol açabiliyor. Bu sebeple bebeklerde emzik kullanımı en fazla 2 yaşa kadar tavsiye ediliyor.
Emzik Bıraktıktan Sonra Uyku Sorunu
Eğer bebeğiniz emziği bıraktıktan sonra uyku sorunları yaşıyor, ağlıyor ve emzik olmadan uyuyamıyorsa bu yazımızı dikkatlice okuyunuz. Emzik bıraktırmaya karar verdikten sonra kesinlikle ısrarcı olmalı ve "bir kereden ne olacak” dememelisiniz.
Bebeğiniz sizin kararlı olduğunuzu ve geri adım atmayacağınızı anlamalı.
Emziksiz uyuyamıyorsa bir süre onunla uyuyabilir ve ilgilenebilirsiniz. Ayrıca acele etmemeli ve bebeğinize bu sürece alışması için zaman tanımalısınız. Emziğin ucuna acı ya da tadı güzel olmayan gıdalar sürerek bebeği emzikten soğutmamalısınız. Bu hem işe yaramayacak hem de bebeğinizin size olan güvenini sarsacaktır.
Bu ve bunun gibi yöntemlerden uzak durmalısınız. Bebeğinizi gözlemlemeli ve en çok hangi durumlarda emziğe ihtiyaç duyduğunu tespit etmelisiniz. Bu sayede emziğe ihtiyaç duyduğu anlarda onunla daha fazla ilgilenerek emziği unutturabilirsiniz. Bu süreçte kontrolü kesinlikle bebeğe bırakmamalısınız.
Hangi durumlarda emzik kullanacağına siz karar vermelisiniz. Örneğin çok fazla uyku problemi yaşadığı zamanlarda az az emzik ile sakinleştirerek ama ara ara da emziği ondan alarak aradaki dengeyi sağlayabilirsiniz.
Bu süreçte emzik pat diye bırakılamaz, alıştıra alıştıra bıraktırmanız en sağlıklısı olacaktır. Bu süreçte bebeğin her zamanki düzenine daha fazla ihtiyacı olacaktır. Sakın ama sakın uyku ve beslenme düzenini bozmamaya çalışın.
Hiçbir şekilde zorlama olmadan seve seve ve sabırla gerçekleştirmeniz gereken bir süreçte olduğunuzu da unutmamanız gerekiyor.
En başta önereceğimiz şey de bebeğinizle iletişiminizi sağlam tutmanız gerektiğidir. Ona anlatmaktan asla vazgeçmeyin, ona sinirlenmeyin ve emzik istediği zamanlarda bağırarak tepki göstermeyin.
Unutmayın, emzik kullanımına beraber başladınız ve şimdi o alışkanlığından tek başına kurtulmayacağını bilmelisiniz. Emzik için tutturduğu zamanlarda onu sakinleştirebilir, sakinleştiği zaman da sevdiği bir yiyecek ya da oyuncak ile onu ödüllendirebilirsiniz. Ödül yöntemleri bebekler üzerinde en çok işe yarayan taktiklerdendir.
Bu sayede doğru bir şey yaptığını ve emzik için ağlamadığı zaman bir ödüle ulaşacağı bilinçaltında oluşur ve daha fazla ödül almak için emzikten yavaş yavaş vazgeçmeye başlar.
Annelik en kutsal meslektir. Bugünlerde bunu daha çok anladığınızı ve savunduğunuzu biliyoruz. Tek yapmanız gereken sabırlı olmak ve bebeğinizi sevgi ile büyütmek. Mutlu bir ömür dileriz…